Kanot och Kajak

Inga flerskrovsbåtar i nästa OS

2007-11-13 18:53 #0 av: Oscar

ISAF röstade nyligen ner flerskrovsbåtarna som klass i nästa OS 2012 i Storbritannien. Detta trots att världens tredje mest populära båt, Hobie-caten och likadant den snabbaste, Tornadon, är flerskrovsbåtar. Flerskrovsbåtarna är också de enda klasser där man tillåtit mixade besättningar, alltså både män och kvinnor.

Protester har kommit in till ISAF från i stort sett alla flerskrovsförbund och besvikelsen är stor. Man anser bland annat att dessa klasser är precis de som åskådarna vill se just på grund av att de är så extrema.

Anmäl
2007-11-14 10:18 #1 av: Oscar

Man har nu startat en namninsamling också som skall redovisas för IOC, International Olympic Committee, i hopp om att få dessa att påverka ISAF till att ändra beslutet.

Här kan du skriva på namninsamlingen. 

Anmäl
2007-11-15 22:29 #2 av: [mingdie]

Det är löjligt att ta bort flerskrovs båten speciellt nu när det börjar bli riktigt populärt med katamaraner runt om i världen. Tyvär så har det med politik att göra. Hoppas dom ändrar det.

Eddie 

Anmäl
2007-11-15 22:38 #3 av: Oscar

Ja du har nog rätt, men konspirationsteorierna haglar på nätet. Ska försöka luska lite i de egentliga anledningarna.

Tänk också alla stackars seglare som seglat dessa båtar o tränat hårt och hoppats på att komma med i OS. Tycker det var ett riktigt onödigt beslut 

Anmäl
2007-11-15 22:53 #4 av: [mingdie]

Jag tycker också att det är synd för dom som har satsat. Ett par av dom ställde nyligen upp och seglade Coastal Classic ett 120 nm kust race. Dom var inte med i själva tävlingen men kom ändå först i sin Tornado. Du kan se lite bilder från race starten här. På tredje fotot kan du se dom jämte en av dom stora katamaranerna.

http://s193.photobucket.com/albums/z16/mingdie1/Costal%20Classic/ 

Eddie

Ps. Rekordet för tävlingen är lite över 7 timmar. En genomsnitts fart av ungefär 17 knop. 

Anmäl
2007-11-15 23:03 #5 av: Oscar

Härliga bilder! Är det i NZ?

Anmäl
2007-11-16 02:31 #6 av: [mingdie]

Ja det är i Auckland. Brukar också kallas för seglens stad "City of Sails".

Eddie 

Anmäl
2007-11-19 11:26 #7 av: Oscar

Hade varit riktigt kul att se Auckland någon gång. Det måste vara kul att bo i en stad där segling är så stort och i ett land som faktiskt bryr sig om det. Kanske inte så konstigt att det blir stort i och för sig om man nu bor på en ö med en herrans massa vatten runt omkring! :) Kollad nu och 4 av båtarna i Barcelona WR är byggda i Nya Zeeland.

Anmäl
2008-09-27 14:38 #8 av: MangoSolutions

Hur kunde det hända?

Ja nu börjar det bli gammal skåpmat men det kokar fortfarande. Ska man som svensk vara stolt att vi har en svensk som ordförande för internationella seglarförbundet Göran Petersson? Ja det måhända att det var en röstning som avgjorde där tydligen inte flerskrovsrepresentanter fanns närvarande? Det som måste ha varit fel från början borde väl ha varit själva konstruktionen av vilka klasser som SKA representeras för att säkerställa att en sådan här sak inte skulle inträffa? En liknelse skulle kanske vara att utesluta 100 m löpning från OS eftersom inga representanter för grenen fanns närvarande vid en röstning "Ooops var det så många människor som ville se 100 m?". Borde inte själva grundfilosofin i OS vara att reflektera folkets intresse. Konstigt blev det i alla fall då Tornado (OS klass från 76 så t o m gamla gubbar borde förstå) blev utesluten då katamaransporten aldrig har varit så stor den är idag och definitivt kommer bli i morgon.

Mvh Magnus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.