Kanot och Kajak

Lidingö Runt 2009

2009-04-14 16:54 #0 av: mstrand

Vad gäller för F18 och Lidingö Runt 2009?

  • Kommer många F18 till denna tävlingen?
  • egen start?
  • Från vilken klubb sjösätter man?

Vi funderar på att komma upp med två båtar från Skåne men vill gärna ha ett bra/stort startfält Skrattande

/Martin Strandberg

Anmäl
2009-04-15 01:49 #1 av: MangoSolutions

F18 var den största entypsklassen förra året och kommer säkert att vara det i år igen.

Ja det brukar vara en egen start.

Sjösättningen är ett litet problem då det inte finns någon ramp precis vid starten. Några brukar sjösätta vid Vikingarnas Segelsällskap på Djurgården alt kan man ta sig ner till Vattnet från Larsbergs industriomr på södra Lidingö.

Mvh Magnus

Anmäl
2009-04-15 15:40 #2 av: Inkanyezi

Larsberg funkar inget vidare. Rampen som fanns där för brandkåren är riven, och det är stora sprängsten. Den enda möjliga sjösättningsplatsen där ligger ungefär 50M sydost om bryggan med sandstrand, men man kommer inte fram med bil utan måste handdra också för upptagning. Avstånd till startplats ca 2NM.

Bättre då att sjösätta vid Islinge, norr om bron. Man tar av vid slutet av bron, snurran ner åt höger och under bron, mot Elfvik, Näset. Första avtaget vänster vid Q8 bensinmack. Det finns en ramp bakom macken, avstånd till bron ca ½NM. Närmre bron, om man åker lokalgatan, Islinge Hamnväg, tillbaka mot bron, finns en stor parkeringsyta med två möjliga sjösättnings-/upptagningsplatser där man kan dra med bilen. Lätt sluttning med mest grus och lite mindre stenar. Relativt fast underlag. Avstånd till bron ca 200m. Man får paddla fram till andra sidan av bron och masta på.

Infarten till platsen där man kan ställa bilen och sjösätta ligger precis invid gamla Islinge fyr, som är vitmålad och syns invid stranden ett par hundra meter från bensinstationen i riktning mot bron.

Bilden visar den ena av de möjliga platserna, de är likvärdiga. Det finns ett par tusen kvadratmeter yta att ställa av bilar och kärror.

Anmäl
2009-04-15 21:43 #3 av: Inkanyezi

Här är en bild av området närmast bron. Lidingö i nordost och Stockholm i sydväst. Norr om brofästet, ca 600m syns Islingeviken med båtklubb och ett par bryggor, en kaj, och bensinstationen längst in i hörnet av viken. Mellan bensinstationen och kajen finns en ramp (den är ganska brant).

Söder om Islingeviken sticker Islinge Udde ut, och i den lilla viken söder om udden står Islinge fyr. Och söder därom, mellan Islinge Udde och brofästet, syns nerfarten till den stora grusplanen som ev kan användas för sjösättning och parkering. Det ligger rätt nära start och målgång.

Man kommer inte under gamla Lidingöbron med masten på. Startplatsen är söder om bron.

Anmäl
2009-04-19 22:36 #4 av: MangoSolutions

Bra dokumenterat Inkanyezi!

Det är ett bängel att bron inte går att öppna än. Vad jag har förstått ska Lidingö kommun fixa till bron enl domstolbeslut...

En annan variant på temat kan vara att rigga norr om bron för att sedan välta båten under bron och paddla till rätt sida?

(De flesta av oss kommer att dra/ segla båtarna från vattnet dvs Askrike eller Saltsjöbaden)

Anmäl
2009-04-19 23:34 #5 av: Inkanyezi

Jag har inte seglat F18, men är det inte en knepig manöver att kränga ner den? Och kallt är det fortfarande, brrrrr

Jag tänkte såklart närmast på långväga gäster; kommer man med bil och sjösätter vid grusplanen så är det kanske enklast att paddla ett par hundra meter och sätta på masten på andra sidan bron. När man sen är i mål så är det ju bara att ta upp.

Om man kommer från Askrike så är det ju ett litet pyssel att ta sig fram till start, och likadant för den som ska tillbaka till Saltis eller Vikingarna efteråt...

Om det finns båtar som hjälper till att släpa så underlättar det ju.

Anmäl
2009-04-25 18:50 #6 av: JFR007

Det verkar ju struligt värre detta.

Jag röstar på Larsberg och stranden. Det bör gå. Nästa alternativ är Djurgården, men att paddla och sedan masta (på vattnet?) verkar jobbigt. Crille lär veta.

 

 

Anmäl
2009-04-26 01:02 #7 av: Inkanyezi

Grinden till gångvägen är fjädrande och av plast, så man kommer förbi, men det är en kant mellan gräsmattan och strandsluttningen, och det är knappast plats att komma åt med bil. Det kanske ser värre ut på min bild än det verkligen är där borta vid Islinge, men man slipper å andra sidan masta av för att ta sig under bron efter målgång.

Avståndet från Vikingarna är obetydligt längre än från Larsberg, och där kan finnas bättre möjligheter till påmastning. Om man har kärra kan man ju sjösätta där och eventuellt ta upp vid Islinge för att slippa ta sig under bron.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.