Motorbåtar

Vad ska vi köpa för båt?

2011-05-20 11:45 #0 av: [marion69]

Du kanske är intresserad av enbart fiske, eller att bara få komma ut på sjön och campa, sola och bada med familjen eller kanske lite av varje. I denna artikel finns förslag på olika bra och passande båtar beroende på vad just DU söker.

Det finns en hel uppsjö med olika båtmodeller till olika ändamål.

Här följer några beskrivningar till olika båtmodeller.

KANOT= För den vanligaste formen av kanot så använder man en dubbelpaddel. Men det finns många olika typer av kanoter och paddlar. Passar utmärkt om man bara vill komma ut i naturen och fiska. Bra motion.

KAJAK= Kajak är för den lite mer äventyrlige. Lite svårare att hålla balansen i  och har dubbelpaddel. Kan med fördel används i olika vattensporter, forsränning och motion osv.

EKA= En eka passar för den som fiskar, eller bara vill komma ut på sjön lite grann.

ÖPPEN MOTORBÅT= Passar utmärkt till fiske, sol och bad och dagsutflykter. Dessa är lätta att ta upp och transportera ifall man vill byta vatten.

HALVÖPPEN MOTORBÅT= Fördelarna är att många av de halvöppna båtarna är relativt små och kan ändå ge plats för 1-2 skyddade sovplatser där fram, men även skydd för regn och stänkskydd vid vågor. Lätt att transportera.

INOMBORDARE/UTOMBORDARE = Fördelarna med inombordare är betydligt lägre bränsleförbrukning och drivs med diesel. Bättre framdrivningsförmåga vid motsjö.  Lägre försäkringskostnad.


Fördelen med utombordare är att den är lättare att byta ut och reparera. (inlämning av motor) 
Båten väger mindre och är i många fall lättare att komma åt vid reparation.

STÖRRE MOTORBÅTAR=Större motorbåtar kommer i en rad olika modeller. Daycruisers, campingbåtar mfl. Dom har mera plats och har ofta ruff eller kojplatser. Även köksdel och toalett. Dom drar ju mera bränsle och svårare att sjösätta och ta upp, men är utmärkt som familjebåtar att spendera semestern i.

SEGELBÅT= Är väl inte direkt en nybörjarbåt. Det finns mindre segelbåtar om man vill lära sig segling. Fördel med segel är ju att man spar in på bränsle/drivmedel. Det krävs ju att man antingen gå en segelkurs eller blir upplärd av en van seglare. Det är mycket man måste lära sig innan man blir en van seglare.

 

Diskuktera gärna här nedan om vilken slags båt ni föredrar.

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl
2011-05-22 08:47 #1 av: [marion69]

Jag skulle vilja ha en familje-campingbåt, men just nu har vi en öppen motorbåt med styrpulpet. Den använder vi till fiske, sol, bad och campa på öar. Den är rätt liten och smidig att ta upp direkt på trailern.

Den kräver inte så mkt underhåll heller och är mkt bensinsnål pga en dyr och bra propeller.

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl
2011-05-26 07:28 #2 av: [marion69]

Här finns en bra sökmotor för att välja rätt båt. Man bara kryssar i vad man är intresserad av för aktiviteter och så ges det förslag på båt.

HÄR ÄR LÄNKEN

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.