2007-07-17 15:27 #0 av: Oscar

Solingen konstruerades 1963 av norrmannen Jan Linge. Den blev nationell klass i Norge 1965 och har sedan dess varit både en populär tävlingsbåt och dagsseglare.

 

Soling

Data


Längd överallt: 8,20 m
Längd i vattenlinjen: 6,10 m
Bredd: 1,90 m
Djupgående: 1,30 m
Deplacement: 1,0 ton
Fenköl (järn): 0,6 ton
Masthöjd: 10,5 m
Storsegel: 13,6 kvm
Kryssfock: 8,1 kvm
Spinnaker: 40 kvm
Rigg: 3/4-dels. Mast ståendes på däck.
Lystal: 1,14

Besättning: 3
Material: Skrov och däck i glasfiberarmerad plast.
Transport: Enkel att transporta på trailer.
Övrig info: Innanpåliggande roder, negativ akter, självslående fock.

Solingen konstruerades 1963 av norrmannen Jan Linge. Den blev nationell klass i Norge 1965 och har sedan dess varit både en populär tävlingsbåt och dagsseglare. Namnet Soling är en sammansättning av konstruktörens efternamnnamn och av Sverre Olssons initialer, därav Soling. Sverre Olsson var den som bekostade den första prototypen av Soling.

1968 blev Solingen uttagen som OS-klass och trots hård konkurrens har den behållit sin plats ända fram till år 2000. Sedan den förlorade sin OS-status har klassen tappat massor av seglare i Sverige. I Norge däremot finns fortfarande ett stort antal seglare.

Ett stort antal seglarprofiler har seglat eller seglar fortfarande Soling. Bland dessa märks bland annat Paul Elvström, Buddy Melges, Robbie Haines, Jochen Schumann, Jesper Bank, Larry Klein med många fler. Flera av namnen återfinns idag bland konstruktörer, som till exempel Elvström och Melges.

Solingen är en lättseglad båt med mycket snabbt gensvar på trim och har därför varit populär till både kappsegling och som seglarskolebåt. Dess snabbhet, manöverbarhet och taktiska finesser gör den idealisk för både insjösegling och lugna havsseglingar. Det var också med Soling man först började segla Match Race i OS. Solingen finns idag i cirka 40 länder på 6 kontinenter.

Har du egna erfarenheter av båten? Fyll gärna på med egna kommentarer.

 

Relaterade länkar

 

Av: Oscar

Datum för publicering

  • 2007-07-17