Vattensporter med båt

Segeltrim, inledning

2007-07-16 01:27 #0 av: Oscar

Att trimma segel rätt är inte alltid det lättaste. Här kommer en introduktion till ämnet och kort om vilka krafter som inverkar vid segling. Detta är den första inledande artikeln i en artikelserie.

Varför skall jag kunna trimma mina segel rätt?

Många tycker att segeltrimning bara är till för kappseglare. "Det spelar väl ingen roll att det inte går så fort, jag semesterseglar ju bara." Men att kunna trimma sina segel handlar inte bara om fart, det handlar också om att kunna segla bekvämt. Ett vältrimmat segel ger bättre balans i båten och en trevligare seglats. Förklaring till detta kommer senare.

För kappseglaren är segeltrimmet det allra viktigaste för att få båten att gå så fort som möjligt. Att kappsegla innebär i praktiken att jämföra sina seglingskunskaper med andra. Har du aldrig provat att kappsegla hoppas jag att du efter denna artikelserie kan känna att du har grundläggande kunskaper för att ställa upp i någon tävling. Förutom att det är otroligt roligt att kappsegla ger det också en bättre känsla för hur bra man seglar. Och en bra träning.

Att trimma segel i praktiken är inte alltid det lättaste. Det handlar till stor del om känsla och erfarenhet, att kunna känna kraften i båten och avgöra om trimmet är optimalt eller inte. Men det finns ändå ett par saker, eller rättare sagt massor av saker, som är bra att känna till i teorin för att göra det lite enklare i praktiken och för att förstå vilka förändringar som ger vilka effekter. Den här artikelserien kommer att börja ganska grundligt för att alla skall kunna följa med i resonemanget oavsett tidigare erfarenhet, men min förhoppning är att även lite mer erfarna seglare skall kunna hitta åtminstone någon liten del som man inte kände till sedan tidigare.

Krafter

För att kunna förstå segeltrimteorin är det viktigt att känna till vilka krafter som inverkar när man seglar. Jag skall försöka förklara detta så att även den som inte hängde med på fysiklektionerna kan sätta sig in i resonemanget.

Krafter är ett ganska diffust begrepp men man kan säga att det är något som får något att hända. Till exempel är det krafter som får båten att gå framåt och krafter som får båten att kränga (=luta). Det är också så att varje kraft som verkar har en motverkande kraft (se bild för exempel). När man seglar med vinden är det ganska lätt att förstå att de krafter som uppstår när vinden träffar seglen driver båten framåt. Men hur fungerar det när man seglar mot vinden? 

När man seglar mot vinden har man nytta av kölen på båten. Det är den som gör att de sidoriktade krafterna som uppstår när vinden träffar seglen motverkas. Eftersom kölen är längre än vad den är bred bromsar den sidledsrörelsen mer än framåtrörelsen Resultatet av detta blir att man motverkar de sidoriktade krafterna som vinden i seglet ger upphov till och båten rör sig mer framåt än i sidled.

 

1) Vindens sidoriktade kraft på båten  2) Vindens framåtdrivande kraft på båten  3) Kölen bromsar båtens fart  4) Kölen motverkar vindens sidoriktade kraft på båten
1) Vindens sidoriktade kraft på båten
2) Vindens framåtdrivande kraft på båten
3) Kölen bromsar båtens fart
4) Kölen motverkar vindens sidoriktade kraft på båten
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naturligtvis gör även båtens skrovform en del nytta här. Detta är inte riktigt hela sanningen men duger till att börja med för att förstå hur krafterna verkar. Hängde du inte med? Ingen fara, det räcker med att veta att det fungerar i praktiken.

Krafterna i seglet är alltid riktade 90° mot segelplanet. Detta göra att krafterna i framkant är riktade framåt, i mitten riktade rakt åt sidan och i bakkant riktade bakåt. Som du förstår ger ett bukigt segel alltså större spridning på kraftriktningarna medan ett plant ger mer samlade kraftriktningar.

 

Av: Oscar

Datum för publicering

  • 2005-07-14
Anmäl
2007-08-25 10:43 #1 av: charlie

Kanon artikel Oscar!

---

Anmäl
2007-08-30 15:00 #2 av: Oscar

Tack så mycket!

Anmäl
2007-10-11 00:52 #3 av: Fredde92

Det är riktigt skoj med seglingGladJag brukar segla laser och mirror och även stor triss på sommrana när jag gått på segelskola

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.