2007-07-18 13:39 #0 av: Oscar

"Varje dag tömmer tusentals fritidsbåtar längs Bohuskusten sina toaletter rätt ut i skärgården, " skriver Göteborgs Posten i en artikel på nätet den 16/7. 90 000 toaletter och 10 sugstationer går inte ihop.

 

"Varje dag tömmer tusentals fritidsbåtar längs Bohuskusten sina toaletter rätt ut i skärgården, "

skriver  Göteborgs Posten i en artikel på nätet den 16/7. Enligt artikeln bedömer Sjöfartsverket att det finns ca 750 000 fritidsbåtar i Sverige, det är i så fall en kraftig ökning de senaste åren. Av dessa har ca 90 000 en toalett ombord. Hur många som har en tank för sitt avlopp och hur många som faktiskt tömmer sin tank på en slamsugningsstation framgår inte. Men känt är i alla fall att antalet slamsugningsstationer på Västkusten långt ifrån matchar antalet båttoaletter. Och de få som finns används mycket sällan.

Till exempel finns det ingen slamsugning i varken Grebbestad eller Fjällbacka, två av de populära kustsamhällena här på Västkusten. Tanums hamn som sköter de två hamnarna räknar dock enligt Anders Eklund med att ha möjlighet till slamsugning till nästa år. På varken Orust eller Tjörn finns en enda möjlighet att tömma tanken, annat än rätt ut i havet.

Inte nog med att det är äckligt för de många badande människor som uppehåller sig utefter stränderna, det är också så att den period när det är som flest båtar ute är en känslig period för havets ekosystem. Det råder näringsbrist i ytvattnet och den plötsliga gödningen leder till en stor nyproduktion av alger, enligt Odd Lindahl, forskare i Fiskebäckskil. Kommer vi att få algblomningsproblem även på västkusten i framtiden?

Hur det ser ut på östkusten framgår inte av artikeln, men risken är att det ser likadant ut där. Möjligen har kommunerna på östkusten ett större medvetande om problemet i och med de stora övergödningsproblem som redan finns i Östersjön. Men om så inte är fallet kan det vara katastrof.

Vad tycker du om folk som tömmer sitt avlopp från båten rakt ut i havet? Hur gör du själv?

Toalettsugar i Bohusläns gästhamnar:


Strömstad, en i södra hamnen. Inga på Kosteröarna.
Kungshamn, en på Guleskär.
Lysekil, en vid Havsbadet.
Stenungsund, en vid hamnkontoret.
Marstrand, en vid hamnkontoret.
Stora fritidshamnar kan också ha toasugar. På Nordön finns en och på Lyckans slip i Fiskebäckskil finns en. I Göteborg finns en i Lilla bommens gästhamn. Grefab har även en sug i Björlanda kiles småbåtshamn och en på Saltholmen. Fler planeras.

 

Relaterade länkar

Av: Oscar

Datum för publicering

  • 2007-07-18