Utrustning

Dyneema

2008-09-13 02:22 #0 av: Oscar

Dyneema är något som talas om mycket i seglingskretsar. Det är visserligen inget nytt och tekniken går till och med så långt bak i tiden som 1898 men användningsområdena blir fler och fler. Men vad är då Dyneema?

Dyneema är något som talas om mycket i seglingskretsar. Det är visserligen inget nytt och tekniken går till och med så långt bak i tiden som 1898 men användningsområdena blir fler och fler. Men vad är då Dyneema?

Dyneema är en superstark fiber som används dels som kärna i vissa tampar, då med ett hölje av något annat material flätat utanpå, och dels "rent" när man vill hålla nere vikten på tampen. Det är de tunna tampar man ser ibland med mycket grövre flätor än vanliga tampar. Fibern är en polyethylenfiber, vilket kanske inte säger så mycket, men polyethylenfibern är en fiber du förmodligen ser varje dag. Den används till exempel i våra vanliga matkassar, schampooflaskor och massor av annat vardagligt. Den används också till säkerhetshandskar eftersom den tål många kemikalier, skottsäkra västar och sköldar.

På DSM Dyneema som äger varumärket Dyneema hävdar man att fibern är världens starkaste fiber. Den är 15 gånger så stark som stål om man jämför viktmässigt, vilket i och för sig är en orätttvis jämförelse, men ganska häftigt. Den har låg töjningsgrad vilket gör den perfekt för att använda till till exempel backstag och fall där belastningarna blir stora. Den flyter dessutom och är mycket motståndskraftig mot UV-ljus, vilket annars brukar kunna äta upp de flesta tampar. Speciellt löpande rigg som fall och backstag är speciellt utsatta i och med att de sitter på masten hela säsogen.

Typisk DyneematampSå här kan Dyneemarep se ut.

Tipsa en kompis

Anmäl
2008-09-13 07:32 #1 av: [mingdie]

Kul artikel. Vi säljer massor av dyneema till framför allt fall men ibland till skot och andra ställen.

Anmäl
2008-09-13 11:49 #2 av: Oscar

Kul att du gillade den!

Anmäl
2008-09-26 12:04 #3 av: MangoSolutions

Spectra är av samma material men ett annat varumärke från Honeywell ungefär lika vanligt som Dyneema.

Det är lätt att man blir förvirrad;-)

http://en.wikipedia.org/wiki/Ultra_high_molecular_weight_polyethylene

Anmäl
2008-09-26 12:26 #4 av: Oscar

Ja det kan vara snurrigt. Spectra brukar man ju mest ha till segel, men det finns säkert Spectratampar också, nog bara jag som missat det :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.