2008-09-26 16:05 #0 av: Oscar

Snabbare, lättare och billigare än Farr 40, dessutom trailerbar, svängköl och seglas lätt på 3 man. Låter det omöjligt? Då bör du läsa denna artikel om Radical 40.

En snabb 40-fotare som man lägger på trailern, kopplar på bilen och drar till nästa ställe låter som en näst intill omöjlig uppgift. Men vist går det! Radical Yachts har en modell, Radical 40 som faktiskt är helt trailerbar tack vare en upphissningsbar köl. Och inte nog med det, den är snabb också.

Peke och Fat Head-stor gör att segelarean är rejält tilltagen. Storen är på 68 kvm, speeding small.jpgfocken på 40 kvm och gennakern på 180 kvm. Masten är delbar i två delar för att lättare kunna transporteras tillsammans med båten på vägarna.

När Radical Yachts designade båten tänkte man på att den skulle vara den absolut snabbaste båten som lätt kunde transporteras på väg eller i container och att den skulle vara både billigare, lättare och snabbare än Farr 40. Båten väger bara 3500 Kg och har på flera tävlingar visat sig vara snabbare än just Farr 40. Så visst har de lyckats.

Båten är byggd i kolfiber, har svängköl med bulb och vingar på bulben. Även masten är kolfiber. Den är också avsedd att kunna seglas på få personer, 3-4 man. Den har också en Volvomotor på 30Hk.

Kostrutören heter Andy Dovell, en erfaren seglare och konstruktör, framför allt är han expert på svängkölar med vingar. Han har till exempel designat Atomic, en extremt snabb 50-fotare.

  • Längd över allt: 11,975 m
  • Längd i vattenlinjen 11,182 m
  • Djupgående: 3 m
  • Deplacement: 3400 Kg
  • Kölvikt: 1700 Kg, 45 graders kantringsvinkel

Radical Yachts

Tipsa en kompis om artikeln