2010-08-26 22:52 #0 av: MangoSolutions

Idag finns flera alternativ att navigera med handburet till sjöss även om de inte är lika många som för "landkrabborna".

För att navigera till sjöss behövs en GPS, ja givetvis går det även bra för gamla ruttade "sjöbusar" att läsa papperskort och även den halv-moderna varianten i materialet DuPontTM Tyvek® vilket inte behöver några batterier och därmed kan anses nästan idiotsäkert. För en vanlig seglare är det kört.

Här tänkte jag däremot ta upp handhållna GPS-er för marint bruk. Själv har jag haft (den la just av efter många trogna timmar) Garmins GPS 76C vilket är den första marina GPSen för marint bruk som flyter vilket kan tyckas vara bra... Däremot var enheten grå och efterföljaren 78 är även den grå. GPSMAP78s_HR_101_2.jpgUndrar hur Garmin tänkte? för om man seglar som jag en snabb katamaran lär man ändå aldrig hitta den fastän den flyter. Jag målade givetvis min lys-orange för att ha en chans att återfinna den men tappade den heller aldrig.

Det finns idag inte bara Garmin handburna även några andra få märken som överlever så finns även den nya generationen "smartphones". De har en grym skärm från 3,2'' som slår alla Garmins handburna däremot så saknas batteritiden, i vissa fall även GPS-signal utan koppling till telemasterna , A-GPS fristående GPS. OBS! Lär skillnaden mellan A-GPS och GPS (fristående). En del mobiltelefoner har bara A-GPS (Assisted GPS) och en del har både och d v s även en fristående GPS. Är du på sjön/ ute där det inte finns täckning gäller "både och" annars är du "lost"... forts följer